:: QS ::

***********************************************************************************************

Bismillahirrahmannirrahim...



Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh :)

********************************************************************************************************************

Thursday, June 16, 2011

cebisan kehidupan



Bismillahirrahmannirrahim...
Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh..

jadi, setelah sekian lame menyimpan cerita (kononnye.. padahal dah lupe.. hahak), sy pun kembali lah smule.. mungkin ada yg merindui sy (bajet hotstuff.. ptuuii..)...

baeklah.. kali ni sy nk gabungkan post2 yg sy simpan (dalam kepale) n 1st, sy nk crite skit pasal ari rabu baru ni.. event yg paling sy ingat pasal ari rabu baru ni ialah
- kena marah selama 10 minit (lebih kurg).. hahaha

well memg sy akui, sy yg bersalah dan memg patut pun kena marah.. org dah bagitaw pukul 5 sharp nk gerak, yg duk lekeh2 lagi tu apehal.. dah taw nk ke surau tu, bersiap-siap la dlu.. then bile dah solat sume, masuk kete terus je gerak.. ni tidak.. dgn berpelikat lagi lepas balik surau.. org tu dah amik sume brg dah.. last2 meraba-raba cari spek pulak.. adoyaiii..

"engko ni kasi ak satu badan naik hangin taw.. haisyyy"
- yg ni monolog sendiri selepas kejadian.. hihi

pastu org tu dah marah2.. katenye, "takpelah.. susah2 sgt awk duk rumoh jelah", tapi tolong mencari.. huahua.. thanks kerana tolong..

but STILL, xjumpe jgak spek.. mase berlalu gitu aje.. aiseyman.. dah kasi itu org manyak susah laa... oklah.. gua tarak pakai itu spek punye..

"buleh bawak x kereta kalu xpakai spek?"

"buleh je..insyaAllah"

so bergerak lah 'kuda hitam' tu.. bile lalu depan surau je, i think i saw sumthing familiar.. tapi yelah xleh nk kate ap gk.. dah rabun kan.. so confirmkn nanti jelah..

so nk dijadikan cerita, everything went smoothly.. pergi satu tempat, n then kena bawak kereta tanpa spek.. well alhamdulillah xde jadi pape.. cume keberanian tu kurang laa sikit.. yelah.. kot2 la terpijak anak semut ke.. susah hati wooo.. huahuahua...

bile dah balik, sy pun pergi lah surau.. dan ternyata, spek sy ad kat situ.. haiyaa... gua tarak ingat gua ad bawak itu spek ke surau, tapi alhamdulillah gua dapat jumpa balik itu barang.. heh..

anyway... a few morals here (kalu ad sesape nk tambah pun bagus gak)
- kalu dah berjanji or terikat ngan sumone untuk buat sesuatu dalam tempoh tertentu, pandai2 bajet la.. jgn sampai susahkan org laen.. (nk nanges wase tgk pengorbanan tu wpun tgh kena maroh.. hukhuk)
- sesuatu barang tu letak lah ditempat yg sepatutnye.. yg senang diingat dan senang dijumpai (engko tu dah laa cepat xingt, letok laa brg2 kat satu tempat or tempat senang nk jumpe)
- tolong-menolong tu amalan mulia..
- ingatlah kebaikan yg org dah buat kat kite, supaya dapat kite membalasnye one day.. insyaAllah

**************************************************************************************

ok.. second nk citer pasal moon eclipse plak...
haa... time belajar kat sekolah rendah dulu, fasih sgt lah bab2 gerhana bulan, gerhana matahari nih.. (kononnye nk jadi ahli falak.. 'konon lah')

rupe2 nye sy dah tersilap phm tentang moon eclipse nih..
for more than a decade, what i know about moon eclipse is there's no moon when there should be moon.. so, what's the point of looking at it if you can't even look at it? haisyy.. how stupid of me.. tapi takpelah.. Allah dah betulkan ilmu sy tu, dan buktikan kebenaranNya pada semalam..

Actually, pasal semalam, sy xdpt tgk pon.. kononnye nk bangun awal nk tgk, qiam dan macam2 lah.. tapi, apakan daya, minda dah letih, badan pun tak larat (ceyh.. padahal engko x bgn sbb tido lmbt.. hmph)
tapikan, disebabkn event tuh, Allah bukakan hati sy untuk mengenal tentang moon eclipse nih..

"Ya Allah.. lawanye... ruginye ak ni... huuuuuu~~"

yup.. ilmu dah diaccomodate.. rupe2nye proses moon eclipse tu, n the time when it happened, masyaAllah.. tersusun rapi nk habaq hang.. memang lawooo bangat.. (yelah.. dulu kan minat giler2 tentang alam semesta nih.. skrg je duk lagho sgt.. astaghfirullah~)

apa2 pun, sy bersyukur ke hadrat Ilahi kerana menemukan ak tentang satu kebenaran.. dan bercakap pasal kebenaran nih, banyak lagi yg orang lain 'tersalah paham' pasal agama nih.. dan sy pun alhamdulillah sedikit demi sedikit ditunjukkan kebenaran tu.. but STILL, byk mende lagi kena amik taw pasal kebenarannye.. insyaAllah :)


” Dan Dialah yang telah menciptakan malam dan siang, matahari dan Bulan, masing-
masing dari keduanya beredar di dalam garis orbitnya.” Al Anbiya :33

Dan demi sesungguhnya, tidak Allah menjadikan apa yang ada di langit dan di bumi serta yang di antaranya dengan sia-sia, dan sebagai bukti kekuasaan Allah, serta peringatan kepada orang-orang yang berfikir....

*************************************************************************************

ari isnin baru ni, terjadi lah satu kes tergempar dalam kehidupan gua..
masa yg diambik untuk selesaikan kes ini agak lama...
memang perlukan kesabaran yang amat tinggi..
kalu tidak, memang riuh satu kampung nanti...
seriyesly.. kes ni bukan senang untuk dirungkai kemisteriannye..
memerlukan pemerhatian yang teliti dan kesabaran yang menggunung...

nk taw ap kes?

SELIPAR GUA KENA CURI LAA KAT SURAU!!!
eh2.. bukan curi, tersalah amik je sebenornye... ngeh3
ad dua jenis yg samer, tapi kaler hitam n biru (kate xkenal kaler)...
n dat person dah mistook mine punye yg kaler hitam...
well, ap buleh buat.. hitam kan nampak kemas (dah berdebu pun ko kate kemas lagi?! haisy...)

anyway... kejadian tu berlaku selepas waktu Isya'...
then time nk balik tu, tgk2 ad selipar yg kaler biru tu.. cari2 la mane yg gua punye yg hitam tuh... last2 buat deduction, sumone dah 'ter'ambik.. so takpelah...
balik je gune selipar yg biru tu... dah redha lar tu.. tapi kalu selipar tu sama SAIZ, takde laa nk cari balik selipar gua tu.. ni selipar tu 'agak' kecik skit daripada kaki gua... so, SABOW jelah dgn ketidak selesaan itu... menghala nk balik rumah tu, dah nekad la dalam hati...

"kalau tak ketemu barang itu dalam masa tiga hari, gua lepaskan jelah.. maybe rezeki dia..."
dan selipar dia tu gua tinggal je kat surau tu...

dah masuk hari kedua.. selipar gua tetap tak kelihatan.. gua pun duk kira-kira lah duit yg ad dalam bank untuk pegi beli selipar baru.. duit tinggal rm1* je lagi.. ad ke selipar less dan dat? haisy... then sebelum Isya' hari ketiga, alhamdulillah ~ gua jumpe balik selipar gua tu.. yg jadi kebimbangan ialah, selipar dia yg gua tinggalkan kat surau tu dah hilang ntah ke mane.. so gua amik selipar gua tu, letak kat laen dlu... lpas solat tuh, gua pun tggu laa nk tgk sape akan amik selipar gua tu.. lepas my father came, dia pun ajak balik... so kes ni pun tutup camtu je..tanpa mengetahui siape yg tersalah amik tuh.. dan tanpa mengetahui nasib dia balik macam mane... alaahh.. sy pun bersusah gak dlu.. hehe...

ok.. so few morals di sini:
- never take other's belongings without their permission.. kalu 'ter' tu, cepat2 laa mintak maaf dan gtaw ap salah yg dah bwat.. in my case, sy maafkan jelah.. hehe
- kena lah selalu bersabar... sbb sabar ni, menjauhkan kita dari melakukan sesuatu yg buruk dan akibat2 keburukan itu..serta mendekatkan kita dengan Allah.. sbb untuk bersabar, kita akan ingat Allah selalu, dan Dia tidak akan jadikan sesuatu kejadian itu, melainkan ad hikmah disebaliknye...
- simpan lah duit byk2.. mane taw ad kes emergency camni, buleh la beli yg baru.. takkan nk balik perlis ngan kaki ayam je kn? hahaha


ok... banyak lagi nk cerite sebenarnye.. tapi next time lah plak... insyaAllah..
kalu tak nak bace pon takpe, amik jelah moral values... tapi nk amik tu, confirm kena bace jgak kn.. wakakaka :D

well mlm ni plak... kalu idea datang mencurah, tangan larat menaip, mata mampu menghadap skrin, dan.... (dah2 la.. kalu malas tu kate jelah malas.. tapi takleh malas, rajin kn laa diri tu.. nanti ad org marah.. hahaha)

wallahu'alam :D ~

2 comments:

Anonymous said...

hmmmm...naseb x jd mcm dlm kartun tu..haha..spec tgh pakai..tp duk cari merata-rata..haha..and one more thing..'perasan'nya anda ni..ha9

capix shinobu said...

hahaha.. memang tersangat memalukan pada diri sendiri lah kalau dah tak jumpe spec padahal dah pakai... adoyaiii... hehe.. well..
'perasan' menunjukkan yang saya nie ada perasaan (?).. err.. hehe