:: QS ::

***********************************************************************************************

Bismillahirrahmannirrahim...



Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh :)

********************************************************************************************************************

Monday, October 31, 2011

agak ah...


huh..

tension tension tension

3 kali je tension pun...

yg pertame sbb pisau hilang ntah ke mane..
redho jelah~~


yg kedua sbb sumone tu buleh plok wat gitu..
alhamdulillah dah hilang dah..

yg ketiga nk koyak pauh tu..
rasenye dok pernoh koyak kot..
tu yg jadi payoh n tensionnye...
lepah abih koyak, alhamdulillah lega..
pauh pun sedap.. hahaha


well..

alhamdulillah dah okay skrg...

maaf ter-emo skni...

i'm open again...

Ngeee~~~


dunno the reason of dat pic,
but it really calmed me
and make me SMILE~~

hehe..
thanks..

Sunday, October 30, 2011

bile kah eh?



thanks for everything...
sure did cheer up my life......
:) :) :) :) :)

Friday, October 28, 2011



Holaa~

It's been a while isnt it? haha.. I guess alasan 'internet lambat' dah takleh pakai lagi dah (tapi memg betol lmbat pun.. huh). Well, for this post, i just wanna story about my previous days... i..do...have..da..right, right? ngeh3 :)

***************************************************************************************

Sabtu (22 Oktober 2011)

Kami dah bincang2, dan akhirnye keputusan dibuat.. Pukul 3 am, kami bertolak pulang.. Ramai tertanye2, apsal balik lambat? Saya pun tak taw nak kata apa.. It's just my own selfishness.. Dan mereka2 yang menumpang pun, takdehal (i think so..)..

So, tepat pada tarikh ini, saya buat lah sedikit persiapan nak pulang.. and i didnt even get sleep dat nite.. excited agaknye, dan jugak sebab ....(hehe).... anyway, kemas punye kemas, last2 kul lebih kul 3.30 am baru buleh btolak.. dan kami ada sorg lagi, Hisyam.. Dia balik Kulim, with B.I.K.E.. fuuh.. memg gua respek lah sape2 naek moto wat balik rumah (kalu lalu kat highway ah, n at 3 am..haha) So kami pun teman dia (buleh tahan laju gak moto ex5 Sham nih.. ngeh3).. Sampai Gurun, betol2 moto dia abih minyak.. betol2 naseb baek lah tu.. hahaha... Then jumpe Kamal n Widi, yg baru htr Sean.. (Diorg pun gerak kul 3am..hoho).. Pastu, bincang2, kami gerak same2 (Kamal request, sbb takut sorg agaknye.. ngahaa).. so, teruskan perjalanan, n suddenly break up, pastu jumpe balik kat RnR ap ntah.. time tu dah nak sunrise dah.. hehe.. a few bukti.. ngeh3...





Pastu, jumpe Kamal, sembang2, amik gambar sket2, pastu kami pun, ucap selamat, then kami gerak sendiri.. Da problem is, kami dah tersasar jauh dari our-should-be-highway...

so, kami pun jalan..dan..jalan..dan akhirnye, jumpe tempat ni balik.. haisy.. jauh der...




So, we go on, and alhamdulillah sampai Tanah Merah.. then berhenti kat KFC, makan2 (first time makan ayam Tomyam tuh.. well.. hmm.. malas nk komen lah...hehe).. pastu, problem.. AIR takde.. dan kemungkinan satu Kelantan takde air.. benar atau tidak, tak taw lah.. dan antara penumpang2 ni, ada yang ber'hajat'.. Alhamdulillah umah Kamal ada air (air telaga).. so, kami ke rumah Kamal, lepak2 sat..

then terus kan perjalanan pulang.. hantar Kirey, Tehi, and keputusan terakhir dibuat, P3 tido kat umah sy dlu.. saya smpai umah kul bpe ntah, tapi memg out-of-schedule lah.. haha.. takpe2.. 'jalan2' kan.. huh.. dat nite, tgk sket dlu ngan p3, tapi takleh bnyk ngat.. i dah ngantuk.. so, i've fallen kul 11 if i'm not mistaken.. oh n before tido tu, i make a confession kat p3.. time saya bwk kete tu, a few time, i...err....fallen...for a few seconds.. ngahaha.. bahaye tol.. tapi dapat kawal sbb makan chewing gum yg agak 'mint'.. hoho..

******************************************************************************************A
Ahad (23 Oktober 2011)

On dis day, kena hantar Hafizol yang penyakit nye tak taw ap dan dia kena buat rawatan.. So, sy dan p3 pon bertolak pagi tu, bimbang nanti ramai org plak kat tempat tu.. Otw tu, dang amik gambar sunrise beberapa keping..ngeh3...




Pastu, sampai kat Dungun, teringat kat dua org 'kak'.. So, htr la msj kat sesorg.. tapi sorg je reply.. takpelah.. senyum je.. heee :D.. pastu gi beli nasi lemak, dan akhirnye alhamdulillah smpai tempat tu.. oyk gitu gini, then tggu respon diorg..

L
A
M
B
A
T
!!!

seriyesly lambat.. dah lah x gtaw pape.. habis camtu je dua jam kami.. tapi takpe.. sabar masih bersama.. so lepak kat gerai dlu, n then kami bercadang nk ke The Store.. just perabih mase lah katekan.. huh.. takde pengangkutan, kami pun berjalan.. well, lebih kurang satu kilometer, dah rase bahang tengah hari tu.. peerghh.. p3 pun cadang tahan teksi.. so, dia pun bagi lah isyarat tangan bile nmpak satu teksi nak mai.. yang lucunye, teksi tu blah camtu je, tapi ad sebuah kereta tetibe behenti tepi jalan.. kami ingt dia nk tye jalan, rupe2nye dia sudi tumpangkan.. waaahhh.. alhamdulillah.. rezeki betol.. hehe.. masuk dalam ketenye, gerak ke The Store.. dalam perjalanan tu, sy wat kira2, haisy jauh jugok dari tempat tu nk ke The Store.. memg rezeki sungguh lah 'Kak' yang sudi tumpangkan tu mai.. alhamdulillah sekali lagi.. hehe

Then perabih mase kat The Store, and pukul 3pm, baru lah org dari tempat tu call, katenye, banyak mende lagi nak di-check.. so tak sempat hari ni rasenye... peerrghh.. agak panas hati lah time tu.. tapi sabar jelah.. skrg pikir nk balik camne.. p3 called his father, and his matter..done... Sy dan adik sy (Oh lupe mention.. kami bertiga yg pegi tempat tu.. hehe).. naik teksi, dan pegi ke Stesen Bas.. Alhamdulillah, ad masa lagi.. dan masalah pulang dah selesai.. Then naik bas, and kinda excited (dah lame tak naik bas.. dunno why, tapi syok je.. hehe)



Kami pun bergerak pulang, dan alhamdulillah smpai KT, wpun lmbt.. hehe

Then da nite, goes just like dat :)

*******************************************************************************************

Isnin (24 Oktober 2011)

Ok.. at dis date.. seriyesly takde ap nk diceritakan.. sbb tak buat pape.. duk umah je memanjang.. huh...

*****************************************************************************************

Selasa (25 Oktober 2011)

Err.. dah terlupe wat ndape.. terlalu lalai ngan dunia agaknye.. haisy.. merasakan diri terlalu celaka pada hari ni..

Astaghfirullahal 'azim...

***************************************************************************************

Rabu (26 Oktober 2011)

Mulakan hari ini dengan nafas baru.. insyaAllah baek2 aja.. pagi2 dah kluar, pegi 'jalan-jalan' nk tgkp gmbr sunrise.. tapi apakan daya, agak terlewat agaknye.. namun sgt2 suke dan bersyukur dgn rezeki yg ada.. hehe.. nikmatilah beberapa pic di bwh.. hihi :)




At nite.. dat time comes.. no one come front.. then my dad told me to go.. i said it's ok.. but since no one still dont go, i went... and as nervous as newbie, i'm doing da best as i can.. as i know one day i will be one..

***************************************************************************************

Khamis (27 Oktober 2011)

Hari ini.. nak gi amik Hafizol.. lame ngat tinggal dia.. tapi dakpe, sy taw dia sabar.. hehe.. so pagi2 lagi sy bertolak bersama famili ke tempat tu.. dgn hujan lebatnye, kereta byknye.. oh... dugaan dugaan.. sabar jelah... alhamdulillah smpai tempat tu kul 12 lebih.. tu pun nk kejar ke Mesra Mall sbb Real Steel start at 12.45pm.. tapi apekan daya, kereta byk, and so on... takpe.. janji smpai dgn slmt.. dan alhamdulillah, smpai wpun lewat.. hehe... n then pegi jalan2... sedar tak sedar, it's da last day before 'they' go.. ooh sayunye hati, tapi gembirakan jugak..

malam tu, after solat, 'he' told me, how he's so proud that i come in front last nite.. ooh.. tiada sedikit kebanggaan timbul dalam hatiku.. hanya kesyukuran dapat dipanjatkan ke hadratNya kerana at least dapat memuaskan hatinye..

Then, mom and dad wat sambutan hari jadi.. it's a month earlier, tapi yelah.. time beday nanti diorg takde.. so sambut awal2.. aduhai.. sedih laa plak nk taip nih.. huh.. bertabah lah.. kami enjoy2 malam tu, and it's a very nice night dat nite...

***************************************************************************************

Jumaat (28 Oktober 2011)

Pagi tu, semua kena bangun awal... Flight pukul 10 lebih, tapi kena daftar awal.. so sume wat persiapan awal, dan yg terkejutnye, beberapa org datang rumah untuk mengiringi pemergian 'mereka'.. Alhamdulillah, syukur dikurniakan jiran dan saudara mara yg berada di atas landasan Mu Ya Allah..



Then lepas abis persiapan, azan pun dilaungkan oleh adik bongsu...


Pastu sume gi airport, n tggu masa berlepas..


Walaupun just ke Kuala Lumpur, tapi kami taw, kami tak dapat melihat mereka lagi.. takpe insyaAllah akan download Skype n wat macam video conference gitu.. at least buleh laa mengubat rindu di hati.. insyaAllah.. hehe...


Bile time diorg masuk gate Balai Berlepas tu, kami dah tak nmpak mereka lagi... saya dan adik2 duk kat satu tempat.. n then my sister senyap je.. slowly, but i know, she was... :'( i know i'm not good at 'memujuk', tapi at least sy mencube.. and it's a good thing i heard she laughed..



kami pulang.. n.. sampai di rumah... dapat rase 'kehilangan' tu.. xsmpi satu hari tu.. ish3.. sabar lah jiwa2.. kental diri.. mereka pergi menemuiNya, bukan si 'dia' atau si 'dia' mahupun si 'dia'.. huh...

I know
Hajj is a good thing
A must-do thing
Labbaikallahummalabbaik
I'm very happy to hear
The time has come for 'them' to heed the call divine
Alhamdulillah...

But later on
I remember a song
It realized me
Hajj doesnt just mean,
I go and I come back just like that..
Those who went Hajj,
Some will return with their hearts and souls are reborn
Some will return with their grief replace with joy
And some will return,
to Rahmatullah...
I...no...we...
pray to You Allah
May their journey go and come back safely
But still,
we prepare for the worst,
as if the worst is till not a bad thing...
Papepon, kami doakan,
dipermudahkan segala urusan...
Amiin ya rabbal 'alamin..


Tuesday, October 25, 2011

huwaa...


Air mata hampir mengalir...


Dah lama sangat...


Apa buleh buat...


Ibuku yang suruh...


Demi kebaikan bersama jugak...


Tanpa sebarang bantahan...


Aku mulakan...


Ohh...


Mengapa perlu...


Air bergelinang di lopak mata...


Ku tak mahu menyekanya...


Kerna ku tahu ia hanya memburukkan keadaan...


Aarrgghh....


Yang lain melihatku...


Tak ku pedulikan...


Akan aku selesaikan hal ini sehingga saat terakhir...


.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Yess...


Alhamdulillah..


Akhirnya, aku dapat melakukannya...


Tiada setitik air mata pun yang menitis...


Aku berjaya...


Mengupas sebakul bawang...


Wahahahaa XDD

**************************************************************************************
sje ngarut mule2.. hehe

Wednesday, October 19, 2011

my late-a-bit-day


orait people.. peace upon to y'all.. hehe

nak citer ke tak ek...
nak citer ke tak ek...
haisy...
citer jelah...

hahaha... ok.. alhamdulillah.. berlalu nye 18 Oktober dengan baik hari ni.. banyak gak event yg berlaku.. meskipun things banyak di luar dugaan, tapi berlalu sudah ia, membawa kenangan, menggamit memori, mengiring seribu pengajaran insyaAllah.. hehe

Hari ni agak pelik.. seriyesly sy katakan, the moment I wake up after i slept again after Subuh prayer and all, I was a bit -blank-.. And then look at the time, it almost the time for class.. so bersiap siagalah diri ini.. dalam kelas still rase pelik, and I cant even smile *sorry* nak gelak pun macam tertahan je... haiyoo.. apa sudah jadi maa.. my morning was kinda 'complicated', I dunno why is dat..

Times went by until Pn Rozita's class.. Two boys had make me laugh sampai seriyesly letih nk gelak.. Eventhough sy still 'tertahan' untuk smile and gelak, but they have 'start' my day.. haha.. So, seriyesly speaking, my day start a bit late dat day.. hehe...

After the class, since kami group last, kami..of course lah, pulang lewat daripada yg lain.. n then one of three of us kate dia nk derma darah.. well, ok so kami nk temankan jelah.. sampai kat dewan terinai, kami 'saje2' berdiri depan pintu dewan tu.. n then a few people pun datang, asked us, nak derma darah ke? then i said to them, "Kalu dah lewat or ramai sangat orang, takpelah... kami tak buat takpe.. (gaye cakap macam laa ak yg nk derma darah.haa~).. n then yento datang, buat 'pengumuman', "Apsal tak datang esok jerr?".. we all gelak2, n then diorg suh isi borang dlu.. n then borang tu pun, diorg bagi kat sy jugak.. tanpa pikir pape, sy maen isi je.. wahahaha... banyak gak nk kena isi pun, sampai GK mai dia kate, "Haisy korang ni lambat betol lah.. kami semua tgh tggu korg ni~" sy pun jawab jelah, "Haisy susah kot nk jwb soalan2 ni.. nak tiru org sebelah buleh? (konon gaya cam exam la plak..).. dah siap isi sume, diorg suh timbang berat dlu..

Woww!!! I macam tak percaye jer.. punye lah makan gile2 dua tiga hari ni, my weight loss was 4kg from 1**.. (ok..enough about the weight.. malu laa nk cakap) papepun alhamdulillah lah dah turun.. kih3 :D XD

pastu masuk dalam dewan tu, kena check haemoglobin n darah jenis ap.. for 20 years I lived, i never once know what is my blood type.. i only knew, my father is 'O', n dat still doesnt mean I inherit his type of blood.. hehe.. The nurse pinned a bit of my finger, and took some blood for da test.. before me was Din.. dia punye haemoglobin level 17.4, n the nurse said, "Waah.. ni dah lebih dari cukup ni" Hahaha.. kami gelak jelah.. n then when it's my turn, dapat2 result 17.3.. the nurse said, "Haa.. yang last2 ni sume darah bagus2 ni".. Haha.. yg tu a few and I je yg dengar.. so kami pun gelak gak skit.. hehe..


mule2 ade lah dalam dua tiga org yang tgk.. pastu bile nurse tu duk pusing2 kertas test tu dua tiga kali, n then dia senyap, mai pulok beberapa org.. sy tye nurse tu, "Darah jenis apa ek?" dia pun jawab, "B".. tapi knape 'negative', soalnye.. sy pun, "Haa? negative?" and then dia pun kate "Sat2.. kena check balik ni.." adeylah.. orang laen check skali dah dapat result, sy punye dua kali tu.. Rare-lah sgt.. hahaha.. pastu dapat result, "Haa.. postive positive.." So, sy pun tye lah nurse tu, "Kalu negative ada pape ke?" Dia pun jawab, "Takde papepon" Haisy.. kasi psycho sungguh laa nurse ni.. papepon, layanan nye cukup ramah, and I like.. hehe.. pastu gi test darah tinggi, n err... the one yg check pun, cam dua kali test jugak jer.. dia tgk member dia, n diorg kate, "Awak ni mai sini berlari ke?" Amboi.. hahaha... then diorg benarkan untuk next step.. pi amik buku merah kecik, n then tibalah mase yg ditunggu-tunggu.. Blood donation..

Din dah derma lebih kurang 10 minutes ago, n still tak abis agi.. Widi plak baru je lebih kurang 5 minit.. Sy pun baring jelah atas kerusi tu, n then, nurse tu tye, nak kanan ke kiri? Sy pun, err..kanan jelah.. ke boleh wat kiri? Mane2 pun buleh katenye.. so sy pun, hmm... takpelah.. kanan je.. ad a few friends yang bagi support *thanks guys..really appreciate y'all..haha* Time nurse tu duk sapu ubat bius n then spray tu, sy tgk widi.. n then nurse tu sebut ap ntah, sy pun paling kat dia tye, "Haa?" n then org2 yang tengok gelak je.. "Oooh.. dah masuk jarum rupenye.." haha.. n then diorg kate, "Waah laju nye darah masuk beg".. Sy pun, err.. takkan nk kate sy buleh kawal darah sy nk laju ke perlahan kan, so senyum2 jelah.. hehe.. Widi yg duk sebelah pun kate, "Haisy.. awat laju ngat darah hang weyh.. Ak punye lambat kot" kami pun gelak2 jelah.. The thing is, sy sudah dlu sebelum Widi..hoho.. Menang blood race.. kah3..

after settle sume, alhamdulillah, kami pun pulang dengan hepinye.. sebelom ni sy tanak derma sebab bimbang ap ntah (i'm not afraid of needles ok? bagi yg paham jelah~), tapi dis first time experience, memg sgt seronok, and insyaAllah akan derma lagi..

kemudian, kami (me and Din only, Widi pi clas), pi keluar, photostat things, and need to get it back in two days perhaps, n then buy some things untuk hilangkan 'kekurangan' di tengkuk ni, and then go to the HEP to get a few things yang Din tempah.. Oh before kami keluar, kami dah pi HEP, tapi barang2 Din tak sampai lagi, so bile kami nak kuar tu, kami nampak AlexTo still ad kat Dewan Terinai.. and then wat call to Yento, and asked, "Nasi ada lagi tak?" Hahaha... Luckily, ada nasi yang-sepatutnye-untuk-nurse2-and-doctor2-tu, banyak agi lebihannye.. dah alang2 buat muka tebal, (time tu sume dah balik, except sep2 penganjur je), kami pun makan lah dengan puas hatinye.. wahahaha...eh2.. alhamdulillah.. hehe

bile dah dapat barang2 tu, kami lepak kat luar surau dlu sementare tggu azan berkumandang.. n then Din kata, "Hang ni ak tgk ceria je hari ni".. Haha.. sy pun tersenyum jelah.. padahal, my day start a bit late today.. hehe.. pastu siap2 untuk taklimat Unit Beruniform..


At Pulako, lelaki diasing daripada perempuan.. n then, we're told that by En. Muftar, "Hampa suma ada tiga pilihan ja.. Pengakap, PBSM, dan KRS.. sebelum ak gune kuase ak untuk 'memilih', ak bagi pilihan hampa pilih yang mana hampa nak masuk".. Lepas je dia kate camtu, habis sume dari kiri dan kanan, himpit2 duk tgh.. the PBSM line.. sy agak terkejut lah sbb, TAKDE orang di line pengakap, dan TAKDE orang di line KRS... hahahaha... n then, bile diberi peluang skali lagi, baru lah ada yang masuk pengakap and KRS.. tapi still, PBSM ramai lagi.. sy punye laah pikir lame nak pilih antara nak belajar kemahiran (PBSM) atau berdisiplin (KRS).. nak solat istikharah mane dang.. hahaha.. so sy pun still jelah ngan PBSM, sbb ilmu yang dicari tu, insyaAllah boleh aplikasi when time emergency or something likewise.. hehe.. then En Muftar gune 'kuase' dia untuk kurang kan PBSM dengan meletakkan beberapa orang masuk pengakap dan KRS.. and then, everything finish, just like dat.. Alhamdulillah.. hehe

then night came by.. sy takde wat pape ngat.. suddenly rase 'agak letih n so on'.. lepas maghrib gi kuor meta, n after isya' pi lepak kat kedai sat.. n ad perlawanan bola rupenye.. baru nk start.. Ganu vs Selangor tu.. hoho.. so, niat mule2 nk lepak sat, jadi sampai habis first half.. yg syoknye, dapat tgk dua gol dari Ganu, which is still until the end of the match.. Niat nak ke Majlis Apresiase dipadamkan *maaf junior2 sekalian.. sy letih bangat.. huhu* n then naek kat bilik, buat mende tak berpekdah sat, n then duk golek, and fallen.. hehe..

Well that's all about my 18th October 2011.. Til the next post (byk dah dalam kepale, tapi tak terkeluar je.. haha) insyaAllah.. Wassalam.. peace out~~

- always be appreciative
- be good to people, and they'll be good to you insyaAllah
- usaha lah kalu nk sumthing
- sy gurau je about 'pengumuman' tu ye Yento.. maaf lah kalu tersinggung.. hehe
- errggh... malas dah nak pikir.. dah pandai bace tu, pandai2 lah amik iktibar ye.. hehe :P

*************************************************************************************

saw the pics.. very nice.. like them..
and
of course recognized the bag.. and apology accepted..
wpun cam tak perlu je mintak maaf..
wakakaka

Friday, October 14, 2011

Menyesalnye Kahwin .........


*******************************************************************************************

Ini cerita aku.. Aku (bukan nama sebenar) baru je kawin... ngan pilihan mak aku. Aku tak penah kenal pon dia (bukan nama sebenar gak). Tapi mak punye pasal kan, aku terpaksa follow je la.

Arghh, nyesal giler kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak tido kol brape, nak bangun kol brape. Pastu kadang2 sampai tengah hari tido, sampai terlepas kuliah.. haha. Tade orang marah pon. Lecturer pon tak marah.

Tapi skarang, nak tido lewat sikit je ade orang sound. “Jom la bang tido…”. Pastu kalau tak bangun Subuh memang kena cubit peha la aku ni.
Kesian kena buli..


Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak makan kol brape, nak makan ape. Boleh makan best2, sebab beli kat kedai.. Tapi skarang, huhu..

Macam budak kecik je, kena ikut jadual makan! Dah la kadang2 dia masak masin la, pahit la.. Pastu kadang2 dia bagi aku makan sayor je bebanyak.

Tak makan kang kecik hati lak, pastu tulis kat status facebook dia.


Arghh,nyesal giler kawin..



Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak shopping bile, kat mane, nak beli ape.. Kira berbelanja tanpa waswas la. Tu yang shopping kejap je melayang 2 3 ratos skelip mata. Hohoho..

Tapi skarang, nak pegi shopping je, dia dah siap2 ngan list barang nak beli. Tade dalam list, tak leh amik!! Dah la berejam-jam pusing.. Leceh tol la orang pompuan nih. Muka dia takyah citer la, memang ceria je kalau masok shopping mall. Aku je yang muka tensen. Arghh, nyesal giler kawin…


Kalau dulu masa belom kawin, rambut aku ni macam2 pesen la bleh buat.. Ala Korea bleh, ala Carles Puyol (Kapten Barcelona) pon bleh buat, tade orang sound. Tapi skarang, panjang sket je kene sound.. panjang sket je kene sound.. Dia kata x hensem la, x kemas la.. Tak potong kang dia tanak ironkan baju aku lak. Haisshh.



Ade satu hari tu, masa makan kat JUSCO, ade la sorang awek comel melintas depan kitorang. Aku pon terpandang awek tu tanpa niat (ikutkan tak berdosa la kan?..)

ADEH!! Terus kena cubit peha aku dari bawah meja. Cemburu buta lak bini aku (mentang-mentang la aku hensem..). Ape lagi, menjerit la aku kat situ.

Maunye tak kuat, satu foodcourt tengok kitorang, termasuk awek tadi..

Arghh first time kot rasa malu giler camtu. Rasanye muka aku lagi merah dari sos cili atas meja. Sakit wooo bini aku cubit. Huhu.. Kesian la kat bakal anak-anak kami nanti. Haha..


Tapi yang bestnya,

skarang aku dah xyah basuh baju, iron baju sendiri..

Sume dah ready made. Hehe. Bab-bab iron baju ni memang aku x berapa sket.

Kalau dulu masa belom kawin, skali iron baju, sebulan aku pakai. Haha.

Malas basuh sebab tanak iron lagi! (Oppss kantoi..). Pastu baju2 bergelimpangan atas katil. Aku memang suka tido atas kain baju ni (padahal malas kemas). Skarang… hehehe.



Lagi yang best, time aku demam ke, x sihat ke, rasa diri ni cam dihargai je.. Yela, kira ade orang take care la. Totalcare!! Hehehe.. Kalau masa belom kawin dulu pepandai la bawak diri kalau demam. Huhu, sadis3..

Pastu kan, skarang kehidupan aku kira tersusun la.. Maklum la dah ade ‘PA’.. Kalau banding ngan dulu, hmm.. x produktif sangat la kehidupan aku.




Sekali-sekali dia kejut aku bangun solat malam, kadang-kadang dia tegur kalau aku lama tak baca Quran.. Hmm sejuk hatiku. Maklum le kita ni bukan malaikat, iman turun naik. Jadi kena ade yang tolong ingatkan.

Ini la pentingnya cari isteri yang solehah!



“Buat isteriku yang comel dan tercinta

Terima kasih kerana marah kalau abang tido lambat

Boleh la abang bangun awal-awal pagi

Then kita solat Subuh sama-sama..



Tapi kalu abang tak bangun gak,

ayang cubit je pehe abang

abang xkan murka..



Lagi abang sayang ade la..



Buat isteriku yang comel dan tercinta

Terima kasih kerana jaga makan minum abang

Tengok skarang abang da nak gemok da

Takde la kurus je macam mula2 kawin dulu..



Ke memang nak abang jadi gemuk ni?



Ayang takut orang lain berkenan kat abang ek?

Jangan bimbang atau ragu okeh,

Cintaku hanya eksklusif untukmu sayang..



Buat isteriku yang comel dan tercinta

Terima kasih kerana tolong iron baju abang

Sebab abang memang allergic sket bab iron2 baju

Jangan risau la nanti abang potong rambut..





Skarang abang dah tak selekeh macam dulu

Rambut da kemas, baju da kemas, senyum memanjang

Hidup terurus, amal pon terjaga, badan pon berisi juge”


Argghh, nyesal giler kawin LAMBAT!!!



kredit: PenPatah

**********************************************************************************************

suddenly, pikir masa depan...
usaha, komitmen, kesabaran...
huh...
banyak lagi ~
insyaAllah buat yang terbaek...

Thursday, October 13, 2011

~ w.a.d ~


Err.. ntah nak cakap ape kali ni... ok2.. haa.. idea dah datang.. haha :P

Alhamdulillah dua paper UAK iaitu BM Kom dan Lit No dah tamat tempoh masing-masing.. tggu result lah plak.. n then followed by Lit Bahasa yang bakal diambil dalam beberapa jam lagi.. (mane study mood aku ni oiii~).. abih jawab segale sume tu kul 12.30pm lah lebih kurg.. tp time tu x tgk jam pun, so maen kuor je... n then bile lalu depan surau tu, ajak lah peneman i mase tu, 'Doh kite nk sembahyang dlu ke gane?'.. n then dia reply, 'bkpe pulok mg nih.. mane masuk agi ar'... err.. shocked sekejap.. n then tgk jam..dan tgk jam... dan tgk jam... laa.. belum pukul 1 lagi rupenye.. dah lah time tgk jam tu duk pikir, haisy jam ak ni apsal, salah ke masalah ap.. haisy.. what a day.. haha~


then, pi lunch, balik solat, smbg2, pahtu xtaw nk wat ndape doh.. (mane study mood aku ni oiii~).. last2 gi turun kat tasik ngan kirey.. saje jalan2 amik angin.. naturalist laa jugak ak ni benornye.. wakakaa... pada waktu malamnye plak, before maghrib, duk layan anime Sket Dance ngan Waladul.. kih3.. masuk maghrib, gi surau lu meta.. pahtu sambung plok.. pahtu isya'.. balik2, sambung plok.. smpai laa dah takde lagi episod (sbb sedut byk tu je dlu.. huhu~), baru laa balik bilik.. niat mule2 nk stadi.. tapi entah lah, payoh jugok nk 'wase' nk stadi tuh.. huh.. what a day~

ooh.. n one more thing.. time solat isya' tadi.. ya Allah.. lame dah tak rase bahagia dalam solat.. best tok imam tu (best is a subjective okay..).. first impression terhadap tok imam tu terus menyimpang, walaupun still ada ingatan tentang tok imam tu.. dah lah tak kenal, tak tahu datang dari mane.. hmm.. rase2 nk tegur jugok lah one day nanti.. hehe :)

err.. tu jelah da whole story today.. takde pape yg menarik sgt pun.. tapi bagi sy, enjoy laa jugak kirenye.. haha..

" It's not because of the day that makes you happy,
but it's you who're happy make the day your day"



**************************************************************************************

apsal lah.. dah tiga kali jadi camni (stakat yg ingat)
- time nak beli burger, dah terbeli plak
- time nak beli milo, dah belikan plak dah
- time nak beli air barli, dah terbeli jugak...


- hoho.. what a day~

Tuesday, October 11, 2011

enjoying the not enjoy





yesterday kang.. seriyesly letih giler... walaopong banyok mende hok dirancang tapi x wape nok jadi, tapi alhamdulillah sebab at least wase seronok gok ah poseng mareng.. hahaha

mareng op.. mule2 macam biase ah.. kelas.. mule kate ade..nasib baek ada hamba Allah yang ingat kecturer kate kelas tu nk wat ari selase...so suh KK dapatkan confirmation.. and indeed, tadok kelas si lelaki tu mareng.. pahtu kelas si perempuan tu.. ye wat review balik.. dan ternyata sy ni jauh agi kalu nk gi masuk jawab perikse esok luse kekgi.. ish3.. (mana azammu yg lepas2.. haisy) abih kelas si perempuan tu dalam kul 1, ade kelas si lelaki laeng pulok..

"Bahagia msuk kelas math buat kali terakhir untuk sem ni...wahaha~"

Ok.. takmo komen panjang2 ngat ah.. Setiap orang ade intepretasi masing2.. hahaha.. tapi hok jeng sketnye, ye wat sapa kul 2.3o gitu ah lebih kurang.. adoi laa.. dah lah...err.. ok2.. stop rite there.. kih3

n then balik bilik, lebih kurang kul brape ntah..solat segale.. last2 dapat baring atah katil kul 4 gitu.. bajet nk tido dlu, tapi tgk jam, kat nk masuk asar doh.. pahtu bukok laptop, golek2..n....tertido..adeyhlaa.. tapi alhamdulillah roomate kejutkan bile dah masuk asar.. thank u roomate..hehehe... so alhamdulillah dapat semayang asar secare berjemaah.. pahtu dapat tawaran, 'jom gi ladang tebu'.. err... adeyhlaa.. malas giler wase.. doh lah letih.. pahtu gi ajok

"Ladang tebu??" "Haa....???" "Apa yang menariknye pasal ladang tebu ni?"

Pikir punye pikir, keputusan kena wat sebelum kul 6... pahtu gi bilik kamal n hisyam, i said to them,

"Impress me, apa yg menarik kat ladang tebu."

Pahtu Hisyam pun beriya-iya memberikan hujah beliau.. yang paling best nye, ye kate,

"Kat ladang tebu ni ada tebu (of courselah kang) dan jugak BABI"

Saya pun terkejut,

"Biar betul ada BABI.. kalu camtu jom lah.. kite gi terus.. hahahaha"

kami gelak same2.. last2 sy pun wat keputusan nk gi.. nk tgk sep2 ni wat gane daripada ladang tebu yg nothing can come out as something.. hehehe

so kami pun bertolok laa dalam kul 5.55 pm gitu.. sapa sane dalam kul 6.10pm.. jupe ajoy n taikotai paih yang awal2 lagi dah smpai.. tapi, yg kecewanye, on that day, on that time, on that day, ladang tebu is just ladang tebu.. takdok menape yg menarik pong.. everyone kinda looked down.. tapi masing-masing tetap bergambar, maybe untuk merawat hati yg luke.. huh

n then kami amik keputusan untuk masuk dalam ladang tu.. so masuk je, n then walaaaa.... canteekk!!! alhamdulillah, n subhanAllah.. seriyesly lawo jugok ah da environment... hehe..



but still, sy ni xreti mane agi amik gambo and edit2.. so amik jelah gambor2.. hahaha.. ghalik ngat amik gambo, last2 kat kul 7 doh.. aduuhh.. perut bunyi semacam doh..nk masuk waktu berbuke doh.. budok2 ni pulok still bergambor.. sy plak dok ingt skepeng pon nk bwk makanan ke minuman ke untuk dibuat berbuke...plus, x ingt garib kul brape.. adoi laa..


setelah diseru banyok kali, akhirnya sume akur, n kami pun derah2 gi cari sejid..oleh kerane dok ingt garib kul bpe, bajet2 jelah garib kul 7.20pm.. nasib baek jupe cokelat.. so dengan lafaz yg mulia serta diiringi doa berbuka puasa, sy pun makan la cokelat tu.. n then org laen tgk n asked me,"Mg puase ke ari ni??"... Sy pun jawab jelah ye, n then diorg sume rase macam bersaloh.. hahaha.. lawak betol lah...jupe sejid, tunai perintah Allah, derah2 balik maktab sbb ad janji pulok kul 8 tu, futsal.. fuuhh...

sy smpai kat court futsal tu agk lewat ah.. tp tu pun org xstart agi.. so x gaduh ane ar.. hehe... pahtu match pun start.. best gok ah game tu.. lawak, letih, sakit, dan macam2 lagi perasaan ada time game tu.. papepon kami enjoy, n result match, 14-14.. kah3.. macam 0-0 je op.. ish3..

pah abih maen blake, gi bereti kat kedai makan dlu.. peerrgghh.. memang perut cerut giler ah.. order laah makanan dan minuman, pahtu makan dan minum sambil lepaking.. hahaha... sudoh blake, tgk jam, kul 10 lebih doh.. pahtu baru ingt ad keje.. adeyh laa.. so derah2 balik maktab...


sapa maktab, sy dok naek bilik dlu.. gi singgoh kat bilik tv sena 1... terlupe ade meeting kelab pembina.. so cadangnye nok gi mitok maaf dlu, pahtu mai bilik lewat sket.. tapi 'ditahan' dan kena duk dalam meeting tu.. so sy pun bermeeting lah.. nok wat seseuatu keputusan tu memg payoh ah.. komitmen ahli laen pon agak goyah.. huh... gane2 pun, keputusan malam tu, kami xjadi bukok gerai untuk Hari Ko... dan ditukor ngan gi rehlah.. .. insyaAllah syok2...hehehe

akhirnye, buleh balik balik dalam kul 12.30 gok ah... haaa~~~ gi basuh diri n segale, call adik (later nk post..hehe), pahtu ma besfren ajok gi bilik ye.. so gi ah dlu.. dan tertengok anime plok.. (UAK nk dekat doh.. adeyh laa.. kah3).. last2 abih sume mende lagho tu, terus baring atas katil sendiri dan dengan lafaz doa tidur, terus masuk tido... alhamdulillah, syukurillah..

- pelajaran tak pernah tamat.. so even class dah abis n so on,
we still need to improvise ourselves, as we human, always forget and at loss -

- there are things that we expected nothing,
but it becomes something, just by looking at the other angle-

- keindahan alam itu bukti Cintanya Allah pada manusia,
so be appreciate -

- rajin-rajinkan diri untuk berpuasa sunat
- biarlah kita susahkan diri kita untuk orang laen dahulu,
dan jangan sesekali biarkan orang laen susah kerana kita -

- bersukan tak pernah tak bagus untuk manusia -
- bermesyuarat itu penting, dan meskipun masa untuk mendapatkan persetujuan agak lama,
yang penting adalah semua orang faham dan menerima serta bersetuju dengan keputusan muktamad -

- jangan terlalu menangguh dalam menunaikan solat,
kerana Dia menunggu dengan penuh kesabaran dan kasih sayang.. -

Monday, October 10, 2011

ti-heysh-ay-ein-kay-ess







I never expected




It turns out to this




I dunno what to do




So what else can I do....




Alhamdulillah....




Good things I suppose




Eventhough




I cannot see




But




I could hear




The smile




The laugh




Sounds weird isn't it??




Well I don't care weird or not




Be happy




and know it would be contagious....



Ngehehehe~~~~




Sunday, October 9, 2011



As life goes on I'm starting to learn more and more about responsibility
And I realize everything I do is affecting the people around me
So I want to take this time out to apologize for things that I've done
And things that haven't occurred yet
And things that they don't want to take responsibility for

Kadang-kadang kita rasa
'Ini hal aku.. masalah aku.. ada aku kisah apa yang orang nak kata kat aku..',

tapi kita lupa, apa yang kita lakukan, turut memberi kesan kepada orang lain,

... dan sesungguhnya kita ni tak terlepas daripada pandangan manusia yang bisa membuat tanggapan yang tidak semestinya benar...
Therefore,
I'm sorry for the wrong things I've done
I'm sorry for the fact that i am not aware

I understand that there are some problems
And I am not too blind to know
All the pain you kept inside you

Even though you might not show

I know you've gone through a lot

But just so much if you want to know
It's not just you alone


Whatever you've been doing
Whatever you've been experiencing
I hope you enjoy your life
Even the world is not always on your side
Trust what I'm going to tell you about,
I can't help much

And I can't say I don't care

And I can't force you to change
Because 'good' and 'bad'

Is up to you to think of


I really hope you 'think'

And 'assume'
what's going to happen afterward

As the world is not always on your side

As it affects the things around you


I know

It's all because of me
I'm the reason
I'm the culprit

I'm the one who burdened your life
And make the world not on your side

If I can't apologize for being wrong
Then it just a shame on me
I'll be the reason for your pain

So
Please

You can put the blame on me
Eventhough the blame's on you

I'll take that blame from you
And you can put the blame on me...


Thank you....

- i care a lot, but i dunno how -
- so please forgive me -
- and you can put all the blames on me -

Wednesday, October 5, 2011

bace jangan tak bace..kih3


SAM: Kenapa kamu cakap minum susu segar boleh bawa maut?

DOL: Sebab semalam semasa aku tengah minum, lembu tu terajang aku. Nasib baik tak mati.

--------- Smile ---------------
...
SAM: Apasal ko marah kat tokey kedai 2 Ringgit tu?

DOL: Sebab dia tipu. Aku beli 3 barang dia mintak 6 ringgit. Kata kedai 2 Ringgit

--------- Smile ---------------

SAM: Kau kata binatang peliharaan kau mati lemas? Mana kau tau dia mati lemas?

DOL: Sebab aku bela ikan emas. aku jumpa dia mati dalam air!

--------- Smile ---------------

SAM: Semalam aku nampak hantu!

DOL: Uih! kau terkejut tak?

SAM: Taklah.... hantu tu yang terkejut tengok aku.

DOL: Mana kau tahu?

SAM: Aku tengok muka dia pucat semacam jer....

--------- Smile ---------------

SAM: Apasal kopi yang kau buat ni rasa masin?

DOL: Gula dah habis!

SAM: Yang kau pergi campur garam apasal?

DOL: Kan aku kata, sebab gula dah habislah

--------- Smile ---------------

SAM: Aku tengok kau beberapa hari ini "candle light dinner" dengan bini kau, mesti dia suka.

DOL: Dia marahlah. Aku lupa nak bayar bil elektrik, api rumah aku dah kena potong!

--------- Smile ---------------

SAM: Aku ada AIDS? mana ada...

DOL: Aku baca 1 dari 10 orang kat Negara ni ada aids. Aku dah tanya 9 orang, semua tak ada aids, kau orang ke 10, tak payah tanya, aku dah tahu...

--------- Smile ---------------

SAM: Dol, aku dengar bunyi batuk kau makin teruk!

DOL: Iya ke? kalau macamni aku kena banyak berlatih agar dapat batuk dengan lebih baik lagi.

--------- Smile ---------------

SAM: Dah dua kali perompak yang sama datang merompak kedai kita.

DOL: Tu lah aku dah cakap kat kau, jangan pasang signboard "SILA DATANG LAGI"

why that black box???


"Agama di sisi Allah adalah Islam...
Mana buktinya?
Dan lihatlah seluruh alam ini,
dan kitabNya dan kitabmu,
terbukti hanya Allah yang layak disembah,
dan ketahuilah,
hanya orang yang berfikir sahaja
yang dapat menerima kebenaran dengan sebaik-baiknya.."



Dah banyak version dibaca.. Tapi tak pernah puas kalu bab-bab agama ni (of course gaya penyampaian tu penting, kalu asyik same jenis je, bosan la gak.. haha)

This post yg ter-baru dan ter-moden laa sikit kot.. So, slamat membaca ~

**************************************************************************************


Kenapa Umat Islam Sembah Ka'abah?

Satu hari di majlis hi-tea Inter Faith Gathering di sebuah restoran mamak……

Missionary : Mengapa orang Islam, dia sembah kotak hitam ?
...
Pendakwah : Salah tu bro. Umat Islam sembah ALLAH bukan kotak hitam.

Missionary : Bukankah orang Islam sembah menghadap ke Kaabah, satu kotak berwarna hitam ? Apakah ALLAH itu dalam Kaabah ?

Belum sempat pendakwah menjawab …. Handphone N95 missionary berbunyi ….. Missonary menjawab panggilan telefonnya …. Pendakwah sabar menanti ….. Setelah Missionary selesai menjawab panggilan di N95-nya, dia merenung kepada Pendakwah …. Pendakwah tersenyum ….

Missionary : Mengapa tersenyum ? Bila awak hendak jawab soalan saya ?

Pendakwah : Erm … perlukah saya menjawab soalan awak ?

Missionary : Awak tak ada jawapan ?

Pendakwah : Bukan itu maksud saya. Tadi saya cuba gunakan teori yang awak gunakan untuk membuat soalan yang awak ajukan kepada saya. Saya dapati awak kurang siuman.

Missionary : Mengapa awak caka begitu ?

Pendakwah : Tadi saya lihat awak bercakap seorang diri, ketawa dan tersenyum seorang diri. Dan awak mencium handphone tu sambil cakap “I love you mom” …

Missionary : Saya bukan cakap seorang diri. Saya bercakap dengan emak saya. Dia yang telefon saya tadi.

Pendakwah : Mana ada emak awak. Saya tak nampak pun emak awak.

Missionary : Emak saya di Penang. Dia telefon saya, saya jawab gunakan telefon. Apa masalahnya ? (Nada suara Missionary semakin tinggi dan marah). Takkan itu pun awak tak boleh hendak fikir ?

Pendakwah : Boleh saya tengok handphone awak ?

Missionary menghulurkan N95nya kepada Pendakwah. Pendakwah mengambi N95 tersebut….. Pendakwah membelek-belek N95 tersebut …. Pendakwah menggooncang-goncang N95 tersebut sambil mengetuk-ngetuk N95 tersebut ke muka meja … Lantas …. Pendakwah menghempaskan sekuat hati N95 tersebut ke lantai ….. bersepaiiiiiiiiii …..

Merah padam muka Missionary menahan marah.

Pendakwah merenung muka Missionary sambil tersenyum ….

Pendakwah : Mana emak awak ? Saya tengok tak da pun. Saya pecahkan handphone ni pun tak da emak awak dalam handphone.

Missionary : MENGAPA AWAK NI BODOH SANGAT ? Teknologi komunikasi sudah maju. Kita boleh berhubung jarak jauh menggunakan talian telefon dan teknologi wireless. Awak tak guna otakkah ?


Pendakwah : Alhamdulillah (sambil tersenyum) …. Begitu juga halnya dengan ALLAH. Umat Islam menyembah menghadap Kaabah, bukan bermakna umat Islam menyembah Kaabah. Tetapi umat Islam menyembah atas arahan ALLAH. ALLAH mengarahkan umat Islam untuk sembahyang, kena menghadap Kaabah. Ini juga bukan bermakna ALLAH itu ada dalam Kaabah.

Begitu juga dengan awak dan telefon. Emak awak menelefon awak menggunakan handphone Nokia N95, ini bukan bermakna emak awak ada dalam N95 tu.

Tetapi Syarikat telekomunikasi menetapkan peraturan, kalau hendak cakap dengan emak melalui telefon kena dail nombor awak, barulah talian akan bersambung antara awak dan emak awak, dan awak boleh berbual melalui N95 walaupun emak awak tiada dalam handphone tu.

Kemudian Pendakwah bangkit dari kerusinya, mengeluarkan wallet, dan menghulurkan RM 1500 kepada Missionary … Nah ini duit untuk awak beli N95 yang baru ….

Pendakwah terus meninggalkan Missionary yang masih kelihatan confuse…. Mungkin dia bingung. Bingung kerana Islam mempunyai jawapan kepada segala persoalan berbanding agamanya ……