:: QS ::

***********************************************************************************************

Bismillahirrahmannirrahim...



Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh :)

********************************************************************************************************************

Wednesday, October 19, 2011

my late-a-bit-day


orait people.. peace upon to y'all.. hehe

nak citer ke tak ek...
nak citer ke tak ek...
haisy...
citer jelah...

hahaha... ok.. alhamdulillah.. berlalu nye 18 Oktober dengan baik hari ni.. banyak gak event yg berlaku.. meskipun things banyak di luar dugaan, tapi berlalu sudah ia, membawa kenangan, menggamit memori, mengiring seribu pengajaran insyaAllah.. hehe

Hari ni agak pelik.. seriyesly sy katakan, the moment I wake up after i slept again after Subuh prayer and all, I was a bit -blank-.. And then look at the time, it almost the time for class.. so bersiap siagalah diri ini.. dalam kelas still rase pelik, and I cant even smile *sorry* nak gelak pun macam tertahan je... haiyoo.. apa sudah jadi maa.. my morning was kinda 'complicated', I dunno why is dat..

Times went by until Pn Rozita's class.. Two boys had make me laugh sampai seriyesly letih nk gelak.. Eventhough sy still 'tertahan' untuk smile and gelak, but they have 'start' my day.. haha.. So, seriyesly speaking, my day start a bit late dat day.. hehe...

After the class, since kami group last, kami..of course lah, pulang lewat daripada yg lain.. n then one of three of us kate dia nk derma darah.. well, ok so kami nk temankan jelah.. sampai kat dewan terinai, kami 'saje2' berdiri depan pintu dewan tu.. n then a few people pun datang, asked us, nak derma darah ke? then i said to them, "Kalu dah lewat or ramai sangat orang, takpelah... kami tak buat takpe.. (gaye cakap macam laa ak yg nk derma darah.haa~).. n then yento datang, buat 'pengumuman', "Apsal tak datang esok jerr?".. we all gelak2, n then diorg suh isi borang dlu.. n then borang tu pun, diorg bagi kat sy jugak.. tanpa pikir pape, sy maen isi je.. wahahaha... banyak gak nk kena isi pun, sampai GK mai dia kate, "Haisy korang ni lambat betol lah.. kami semua tgh tggu korg ni~" sy pun jawab jelah, "Haisy susah kot nk jwb soalan2 ni.. nak tiru org sebelah buleh? (konon gaya cam exam la plak..).. dah siap isi sume, diorg suh timbang berat dlu..

Woww!!! I macam tak percaye jer.. punye lah makan gile2 dua tiga hari ni, my weight loss was 4kg from 1**.. (ok..enough about the weight.. malu laa nk cakap) papepun alhamdulillah lah dah turun.. kih3 :D XD

pastu masuk dalam dewan tu, kena check haemoglobin n darah jenis ap.. for 20 years I lived, i never once know what is my blood type.. i only knew, my father is 'O', n dat still doesnt mean I inherit his type of blood.. hehe.. The nurse pinned a bit of my finger, and took some blood for da test.. before me was Din.. dia punye haemoglobin level 17.4, n the nurse said, "Waah.. ni dah lebih dari cukup ni" Hahaha.. kami gelak jelah.. n then when it's my turn, dapat2 result 17.3.. the nurse said, "Haa.. yang last2 ni sume darah bagus2 ni".. Haha.. yg tu a few and I je yg dengar.. so kami pun gelak gak skit.. hehe..


mule2 ade lah dalam dua tiga org yang tgk.. pastu bile nurse tu duk pusing2 kertas test tu dua tiga kali, n then dia senyap, mai pulok beberapa org.. sy tye nurse tu, "Darah jenis apa ek?" dia pun jawab, "B".. tapi knape 'negative', soalnye.. sy pun, "Haa? negative?" and then dia pun kate "Sat2.. kena check balik ni.." adeylah.. orang laen check skali dah dapat result, sy punye dua kali tu.. Rare-lah sgt.. hahaha.. pastu dapat result, "Haa.. postive positive.." So, sy pun tye lah nurse tu, "Kalu negative ada pape ke?" Dia pun jawab, "Takde papepon" Haisy.. kasi psycho sungguh laa nurse ni.. papepon, layanan nye cukup ramah, and I like.. hehe.. pastu gi test darah tinggi, n err... the one yg check pun, cam dua kali test jugak jer.. dia tgk member dia, n diorg kate, "Awak ni mai sini berlari ke?" Amboi.. hahaha... then diorg benarkan untuk next step.. pi amik buku merah kecik, n then tibalah mase yg ditunggu-tunggu.. Blood donation..

Din dah derma lebih kurang 10 minutes ago, n still tak abis agi.. Widi plak baru je lebih kurang 5 minit.. Sy pun baring jelah atas kerusi tu, n then, nurse tu tye, nak kanan ke kiri? Sy pun, err..kanan jelah.. ke boleh wat kiri? Mane2 pun buleh katenye.. so sy pun, hmm... takpelah.. kanan je.. ad a few friends yang bagi support *thanks guys..really appreciate y'all..haha* Time nurse tu duk sapu ubat bius n then spray tu, sy tgk widi.. n then nurse tu sebut ap ntah, sy pun paling kat dia tye, "Haa?" n then org2 yang tengok gelak je.. "Oooh.. dah masuk jarum rupenye.." haha.. n then diorg kate, "Waah laju nye darah masuk beg".. Sy pun, err.. takkan nk kate sy buleh kawal darah sy nk laju ke perlahan kan, so senyum2 jelah.. hehe.. Widi yg duk sebelah pun kate, "Haisy.. awat laju ngat darah hang weyh.. Ak punye lambat kot" kami pun gelak2 jelah.. The thing is, sy sudah dlu sebelum Widi..hoho.. Menang blood race.. kah3..

after settle sume, alhamdulillah, kami pun pulang dengan hepinye.. sebelom ni sy tanak derma sebab bimbang ap ntah (i'm not afraid of needles ok? bagi yg paham jelah~), tapi dis first time experience, memg sgt seronok, and insyaAllah akan derma lagi..

kemudian, kami (me and Din only, Widi pi clas), pi keluar, photostat things, and need to get it back in two days perhaps, n then buy some things untuk hilangkan 'kekurangan' di tengkuk ni, and then go to the HEP to get a few things yang Din tempah.. Oh before kami keluar, kami dah pi HEP, tapi barang2 Din tak sampai lagi, so bile kami nak kuar tu, kami nampak AlexTo still ad kat Dewan Terinai.. and then wat call to Yento, and asked, "Nasi ada lagi tak?" Hahaha... Luckily, ada nasi yang-sepatutnye-untuk-nurse2-and-doctor2-tu, banyak agi lebihannye.. dah alang2 buat muka tebal, (time tu sume dah balik, except sep2 penganjur je), kami pun makan lah dengan puas hatinye.. wahahaha...eh2.. alhamdulillah.. hehe

bile dah dapat barang2 tu, kami lepak kat luar surau dlu sementare tggu azan berkumandang.. n then Din kata, "Hang ni ak tgk ceria je hari ni".. Haha.. sy pun tersenyum jelah.. padahal, my day start a bit late today.. hehe.. pastu siap2 untuk taklimat Unit Beruniform..


At Pulako, lelaki diasing daripada perempuan.. n then, we're told that by En. Muftar, "Hampa suma ada tiga pilihan ja.. Pengakap, PBSM, dan KRS.. sebelum ak gune kuase ak untuk 'memilih', ak bagi pilihan hampa pilih yang mana hampa nak masuk".. Lepas je dia kate camtu, habis sume dari kiri dan kanan, himpit2 duk tgh.. the PBSM line.. sy agak terkejut lah sbb, TAKDE orang di line pengakap, dan TAKDE orang di line KRS... hahahaha... n then, bile diberi peluang skali lagi, baru lah ada yang masuk pengakap and KRS.. tapi still, PBSM ramai lagi.. sy punye laah pikir lame nak pilih antara nak belajar kemahiran (PBSM) atau berdisiplin (KRS).. nak solat istikharah mane dang.. hahaha.. so sy pun still jelah ngan PBSM, sbb ilmu yang dicari tu, insyaAllah boleh aplikasi when time emergency or something likewise.. hehe.. then En Muftar gune 'kuase' dia untuk kurang kan PBSM dengan meletakkan beberapa orang masuk pengakap dan KRS.. and then, everything finish, just like dat.. Alhamdulillah.. hehe

then night came by.. sy takde wat pape ngat.. suddenly rase 'agak letih n so on'.. lepas maghrib gi kuor meta, n after isya' pi lepak kat kedai sat.. n ad perlawanan bola rupenye.. baru nk start.. Ganu vs Selangor tu.. hoho.. so, niat mule2 nk lepak sat, jadi sampai habis first half.. yg syoknye, dapat tgk dua gol dari Ganu, which is still until the end of the match.. Niat nak ke Majlis Apresiase dipadamkan *maaf junior2 sekalian.. sy letih bangat.. huhu* n then naek kat bilik, buat mende tak berpekdah sat, n then duk golek, and fallen.. hehe..

Well that's all about my 18th October 2011.. Til the next post (byk dah dalam kepale, tapi tak terkeluar je.. haha) insyaAllah.. Wassalam.. peace out~~

- always be appreciative
- be good to people, and they'll be good to you insyaAllah
- usaha lah kalu nk sumthing
- sy gurau je about 'pengumuman' tu ye Yento.. maaf lah kalu tersinggung.. hehe
- errggh... malas dah nak pikir.. dah pandai bace tu, pandai2 lah amik iktibar ye.. hehe :P

*************************************************************************************

saw the pics.. very nice.. like them..
and
of course recognized the bag.. and apology accepted..
wpun cam tak perlu je mintak maaf..
wakakaka

3 comments:

YenT0 said...

kali ni bnyk plak ak disebut and AlexT0 pun ade hehe
btw, thanks for donating ye syafiq!! hehe ^^

- cS - said...

hahaha.. of course lah..
dah memg kenyataan camtu.. hehe
u're welcome.. thanks for da hospitality :)

YenT0 said...

:D