:: QS ::

***********************************************************************************************

Bismillahirrahmannirrahim...



Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh :)

********************************************************************************************************************

Friday, October 28, 2011



Holaa~

It's been a while isnt it? haha.. I guess alasan 'internet lambat' dah takleh pakai lagi dah (tapi memg betol lmbat pun.. huh). Well, for this post, i just wanna story about my previous days... i..do...have..da..right, right? ngeh3 :)

***************************************************************************************

Sabtu (22 Oktober 2011)

Kami dah bincang2, dan akhirnye keputusan dibuat.. Pukul 3 am, kami bertolak pulang.. Ramai tertanye2, apsal balik lambat? Saya pun tak taw nak kata apa.. It's just my own selfishness.. Dan mereka2 yang menumpang pun, takdehal (i think so..)..

So, tepat pada tarikh ini, saya buat lah sedikit persiapan nak pulang.. and i didnt even get sleep dat nite.. excited agaknye, dan jugak sebab ....(hehe).... anyway, kemas punye kemas, last2 kul lebih kul 3.30 am baru buleh btolak.. dan kami ada sorg lagi, Hisyam.. Dia balik Kulim, with B.I.K.E.. fuuh.. memg gua respek lah sape2 naek moto wat balik rumah (kalu lalu kat highway ah, n at 3 am..haha) So kami pun teman dia (buleh tahan laju gak moto ex5 Sham nih.. ngeh3).. Sampai Gurun, betol2 moto dia abih minyak.. betol2 naseb baek lah tu.. hahaha... Then jumpe Kamal n Widi, yg baru htr Sean.. (Diorg pun gerak kul 3am..hoho).. Pastu, bincang2, kami gerak same2 (Kamal request, sbb takut sorg agaknye.. ngahaa).. so, teruskan perjalanan, n suddenly break up, pastu jumpe balik kat RnR ap ntah.. time tu dah nak sunrise dah.. hehe.. a few bukti.. ngeh3...





Pastu, jumpe Kamal, sembang2, amik gambar sket2, pastu kami pun, ucap selamat, then kami gerak sendiri.. Da problem is, kami dah tersasar jauh dari our-should-be-highway...

so, kami pun jalan..dan..jalan..dan akhirnye, jumpe tempat ni balik.. haisy.. jauh der...




So, we go on, and alhamdulillah sampai Tanah Merah.. then berhenti kat KFC, makan2 (first time makan ayam Tomyam tuh.. well.. hmm.. malas nk komen lah...hehe).. pastu, problem.. AIR takde.. dan kemungkinan satu Kelantan takde air.. benar atau tidak, tak taw lah.. dan antara penumpang2 ni, ada yang ber'hajat'.. Alhamdulillah umah Kamal ada air (air telaga).. so, kami ke rumah Kamal, lepak2 sat..

then terus kan perjalanan pulang.. hantar Kirey, Tehi, and keputusan terakhir dibuat, P3 tido kat umah sy dlu.. saya smpai umah kul bpe ntah, tapi memg out-of-schedule lah.. haha.. takpe2.. 'jalan2' kan.. huh.. dat nite, tgk sket dlu ngan p3, tapi takleh bnyk ngat.. i dah ngantuk.. so, i've fallen kul 11 if i'm not mistaken.. oh n before tido tu, i make a confession kat p3.. time saya bwk kete tu, a few time, i...err....fallen...for a few seconds.. ngahaha.. bahaye tol.. tapi dapat kawal sbb makan chewing gum yg agak 'mint'.. hoho..

******************************************************************************************A
Ahad (23 Oktober 2011)

On dis day, kena hantar Hafizol yang penyakit nye tak taw ap dan dia kena buat rawatan.. So, sy dan p3 pon bertolak pagi tu, bimbang nanti ramai org plak kat tempat tu.. Otw tu, dang amik gambar sunrise beberapa keping..ngeh3...




Pastu, sampai kat Dungun, teringat kat dua org 'kak'.. So, htr la msj kat sesorg.. tapi sorg je reply.. takpelah.. senyum je.. heee :D.. pastu gi beli nasi lemak, dan akhirnye alhamdulillah smpai tempat tu.. oyk gitu gini, then tggu respon diorg..

L
A
M
B
A
T
!!!

seriyesly lambat.. dah lah x gtaw pape.. habis camtu je dua jam kami.. tapi takpe.. sabar masih bersama.. so lepak kat gerai dlu, n then kami bercadang nk ke The Store.. just perabih mase lah katekan.. huh.. takde pengangkutan, kami pun berjalan.. well, lebih kurang satu kilometer, dah rase bahang tengah hari tu.. peerghh.. p3 pun cadang tahan teksi.. so, dia pun bagi lah isyarat tangan bile nmpak satu teksi nak mai.. yang lucunye, teksi tu blah camtu je, tapi ad sebuah kereta tetibe behenti tepi jalan.. kami ingt dia nk tye jalan, rupe2nye dia sudi tumpangkan.. waaahhh.. alhamdulillah.. rezeki betol.. hehe.. masuk dalam ketenye, gerak ke The Store.. dalam perjalanan tu, sy wat kira2, haisy jauh jugok dari tempat tu nk ke The Store.. memg rezeki sungguh lah 'Kak' yang sudi tumpangkan tu mai.. alhamdulillah sekali lagi.. hehe

Then perabih mase kat The Store, and pukul 3pm, baru lah org dari tempat tu call, katenye, banyak mende lagi nak di-check.. so tak sempat hari ni rasenye... peerrghh.. agak panas hati lah time tu.. tapi sabar jelah.. skrg pikir nk balik camne.. p3 called his father, and his matter..done... Sy dan adik sy (Oh lupe mention.. kami bertiga yg pegi tempat tu.. hehe).. naik teksi, dan pegi ke Stesen Bas.. Alhamdulillah, ad masa lagi.. dan masalah pulang dah selesai.. Then naik bas, and kinda excited (dah lame tak naik bas.. dunno why, tapi syok je.. hehe)



Kami pun bergerak pulang, dan alhamdulillah smpai KT, wpun lmbt.. hehe

Then da nite, goes just like dat :)

*******************************************************************************************

Isnin (24 Oktober 2011)

Ok.. at dis date.. seriyesly takde ap nk diceritakan.. sbb tak buat pape.. duk umah je memanjang.. huh...

*****************************************************************************************

Selasa (25 Oktober 2011)

Err.. dah terlupe wat ndape.. terlalu lalai ngan dunia agaknye.. haisy.. merasakan diri terlalu celaka pada hari ni..

Astaghfirullahal 'azim...

***************************************************************************************

Rabu (26 Oktober 2011)

Mulakan hari ini dengan nafas baru.. insyaAllah baek2 aja.. pagi2 dah kluar, pegi 'jalan-jalan' nk tgkp gmbr sunrise.. tapi apakan daya, agak terlewat agaknye.. namun sgt2 suke dan bersyukur dgn rezeki yg ada.. hehe.. nikmatilah beberapa pic di bwh.. hihi :)




At nite.. dat time comes.. no one come front.. then my dad told me to go.. i said it's ok.. but since no one still dont go, i went... and as nervous as newbie, i'm doing da best as i can.. as i know one day i will be one..

***************************************************************************************

Khamis (27 Oktober 2011)

Hari ini.. nak gi amik Hafizol.. lame ngat tinggal dia.. tapi dakpe, sy taw dia sabar.. hehe.. so pagi2 lagi sy bertolak bersama famili ke tempat tu.. dgn hujan lebatnye, kereta byknye.. oh... dugaan dugaan.. sabar jelah... alhamdulillah smpai tempat tu kul 12 lebih.. tu pun nk kejar ke Mesra Mall sbb Real Steel start at 12.45pm.. tapi apekan daya, kereta byk, and so on... takpe.. janji smpai dgn slmt.. dan alhamdulillah, smpai wpun lewat.. hehe... n then pegi jalan2... sedar tak sedar, it's da last day before 'they' go.. ooh sayunye hati, tapi gembirakan jugak..

malam tu, after solat, 'he' told me, how he's so proud that i come in front last nite.. ooh.. tiada sedikit kebanggaan timbul dalam hatiku.. hanya kesyukuran dapat dipanjatkan ke hadratNya kerana at least dapat memuaskan hatinye..

Then, mom and dad wat sambutan hari jadi.. it's a month earlier, tapi yelah.. time beday nanti diorg takde.. so sambut awal2.. aduhai.. sedih laa plak nk taip nih.. huh.. bertabah lah.. kami enjoy2 malam tu, and it's a very nice night dat nite...

***************************************************************************************

Jumaat (28 Oktober 2011)

Pagi tu, semua kena bangun awal... Flight pukul 10 lebih, tapi kena daftar awal.. so sume wat persiapan awal, dan yg terkejutnye, beberapa org datang rumah untuk mengiringi pemergian 'mereka'.. Alhamdulillah, syukur dikurniakan jiran dan saudara mara yg berada di atas landasan Mu Ya Allah..



Then lepas abis persiapan, azan pun dilaungkan oleh adik bongsu...


Pastu sume gi airport, n tggu masa berlepas..


Walaupun just ke Kuala Lumpur, tapi kami taw, kami tak dapat melihat mereka lagi.. takpe insyaAllah akan download Skype n wat macam video conference gitu.. at least buleh laa mengubat rindu di hati.. insyaAllah.. hehe...


Bile time diorg masuk gate Balai Berlepas tu, kami dah tak nmpak mereka lagi... saya dan adik2 duk kat satu tempat.. n then my sister senyap je.. slowly, but i know, she was... :'( i know i'm not good at 'memujuk', tapi at least sy mencube.. and it's a good thing i heard she laughed..



kami pulang.. n.. sampai di rumah... dapat rase 'kehilangan' tu.. xsmpi satu hari tu.. ish3.. sabar lah jiwa2.. kental diri.. mereka pergi menemuiNya, bukan si 'dia' atau si 'dia' mahupun si 'dia'.. huh...

I know
Hajj is a good thing
A must-do thing
Labbaikallahummalabbaik
I'm very happy to hear
The time has come for 'them' to heed the call divine
Alhamdulillah...

But later on
I remember a song
It realized me
Hajj doesnt just mean,
I go and I come back just like that..
Those who went Hajj,
Some will return with their hearts and souls are reborn
Some will return with their grief replace with joy
And some will return,
to Rahmatullah...
I...no...we...
pray to You Allah
May their journey go and come back safely
But still,
we prepare for the worst,
as if the worst is till not a bad thing...
Papepon, kami doakan,
dipermudahkan segala urusan...
Amiin ya rabbal 'alamin..


5 comments:

YenT0 said...

rumah capix~

- cS - said...

ye ye.. hahaha.. datang lah sekali-sekale.. hehe :)

YenT0 said...

insyaAllah! hehe

Anonymous said...

panjang banget.....fuuuhhhhhhh~




-blue.bee-

- cS - said...

sekali-sekaler..
hehehe